Voor welke hypotheekvoorwaarden moet je oppassen?

Voor welke hypotheekvoorwaarden moet je oppassen?

De gunstigheid van een hypotheek wordt bepaald door de hypotheekvoorwaarden. Sommige voorwaarden houd je vanzelfsprekend in het oog, bijvoorbeeld de hypotheekrente. Maar er zijn toch een aantal hypotheekvoorwaarden waar je ook goed op moet letten. Hypotheekadvies Deventer kan jou voorzien van nuttige tips. Hier lees je ook een aantal relevante hypotheekvoorwaarden.

De hypotheekofferte

Heb jij helder welke voorwaarden zijn verbonden aan de hypotheekofferte? Hoe lang is deze geldig en hoe duur kost een eventuele verlenging van deze offerte? En wat als je een hypotheekofferte toch wilt annuleren? Zijn daar dan kosten aan verbonden en hoe hoog zijn deze kosten? Voorkom onaangename verrassingen ten aanzien van de hypotheekofferte.

Boetebeding

Het afsluiten van een hypotheek wil natuurlijk niet zeggen dat je vervolgens jouw hele leven in dat huis moet blijven wonen. Een hypotheek kun je oversluiten, maar soms moet je wel een boete betalen als je gaat verhuizen vóórdat de hypotheek is afgelost. Dit kan per hypotheek en per geldverstrekker verschillen. Ook dit is zeker nuttig om van te voren te weten en te overwegen voor de toekomst.

Rentevaste periode

Bij het afsluiten van de hypotheek kun je een rentevaste periode vaststellen. Gedurende deze periode blijft de rente gelijk, ongeacht eventuele dalingen of stijgingen in de markt. Deze periode zal variëren tussen de vijf en dertig jaar. Vaak geldt hoe korter de rentevaste periode hoe lager de rente. Door een kortere periode te kiezen kun je inspelen op een eventuele daling op de markt. Aan de andere kant zal afloop van deze periode de rente opnieuw worden bepaald en geldt vaak een minimum-periode van vijf jaar. Is de rente flink gestegen? Zit je de daaropvolgende periode vast aan dit hoge rentepercentage. Is de rente laag? Kan je deze het best maar gelijk vastzetten.