Een vochtige muur, wat nu?

Vochtige muren, heel wat huizen krijgen ermee te maken. Heb je last van een vochtige muur? Dan kan de juiste vochtbestrijding het probleem verhelpen. Het is wel belangrijk om een grondige diagnose te laten stellen door een professional. Zo ken je meteen de oorzaak en de omvang van het probleem.

Welke vochtbestrijding?

Elk vochtprobleem is anders en vergt dus ook een andere aanpak. Het meest voorkomende probleem bij vochtige muren is optrekkend water dat uit de grondlaag omhoog wordt gezogen. In principe wordt dat water tegengehouden door een waterkering onderaan de muur.

Maar in oudere huizen werd die bescherming niet altijd aangebracht. En ook in nieuwere woningen kan ze slecht geplaatst of beschadigd zijn. In dat geval kan een professional in vochtbestrijding een nieuwe waterkering aanbrengen door de muren te injecteren met een vochtwerende gel.

Dit opstijgend vocht brengt nog een extra probleem met zich mee: zoutschade. Dat zijn de zoutkristallen uit het grondwater die achterblijven in de muur en steeds opnieuw atmosferisch vocht aantrekken. Resultaat: een vochtige muur die niet meer droog te krijgen is.

Door een zoutmembraam op de beschadigde muur aan te brengen kunnen de zouten worden geïsoleerd en los je het probleem op. Daarna kan je de muur weer afwerken als nieuw. Let wel: vochtschade kan groter zijn dan wat je met het blote oog kan waarnemen. Laat dus steeds een specialist in vochtbestrijding de diagnose stellen.

Wanneer een vochtige muur behandelen?

Een vochtige muur herken je aan verschillende factoren. De vloer, het behang en de bepleistering komen los, er ontstaan zwarte schimmels en je krijgt een muffe geur in huis. Op dat moment zit het vocht echter al in huis.

Hoe langer je wacht, hoe groter de schade en hoe groter de ingreep om het vochtprobleem op te lossen. Merk je één van bovenstaande symptomen op, neem dan zo snel mogelijk contact op met een specialist in vochtbestrijding om de omvang van het probleem te beperken en de oorzaak aan te pakken!