De voor- en nadelen van de 2 meest gebruikte hypotheekvormen

De voor- en nadelen van de 2 meest gebruikte hypotheekvormen

 

Een hypotheek afsluiten doe je niet zomaar, maar het is toch iets wat je waarschijnlijk wel ooit zal moeten gaan doen, mocht je je droomhuis willen kopen. Daarom is het belangrijk om te weten welke hypotheekvormen er zijn en wat de voor- en nadelen per vorm zouden kunnen zijn. Daarom worden de 2 meest gebruikte hypotheekvormen kort in deze tekst toegelicht, waardoor jij een weloverwogen keuze kan maken. Mocht je na aanleiding van deze tekst toch nog vragen hebben, dan kun je bijvoorbeeld ook terecht bij hypotheekadvies Apeldoorn.

 

Waarom een annuïteitenhypotheek?

De annuïteitenhypotheek is een veelvoorkomende hypotheek, waarbij je maandelijks je lening terug betaald. Waardoor je hypotheek dus maandelijks lager wordt. De voordelen hiervan zijn dat je een veilig vermogen opbouwt, ook begin je met lage kosten die in verloop van de tijd opbouwen en je loopt het risico van rentestijgingen mis doordat jouw af te lossen bedrag iedere maand minder wordt. Houdt er wel rekening mee dat je netto lasten per maand dus stijgen en dat je minder belastingvoordelen hebt doordat je een vermogen opbouwt. Overweeg dus of dit in jouw situatie voordelig is.

 

Waarom een lineaire hypotheek?

Een lineaire hypotheek werkt net als de vorige hypotheek door iedere maand wat af te lossen. Deze vorm lijkt dan ook erg op de eerder genoemde hypotheek. Want ook hier bouw je snel een eigen vermogen op en ontloop het risico van rentestijgingen. Maar met deze hypotheek begin je niet met lage maandlasten, maar worden je maandlasten steeds lager tijdens de looptijd. Wat je ook als nadeel zou kunnen zien, vergeleken met de vorige hypotheek. Je belastingvoordeel zal dan ook naarmate de tijd verstrijkt steeds minder worden. Naast deze 2 vormen van een hypotheek, zijn er nog meer mogelijkheden die misschien beter bij jouw situatie passen. Ga dit dan ook na en dan zit je voor je het weet zo in je droomhuis.