De voor- en nadelen van beton in huis

De voor- en nadelen van beton in huis

 

Met zijn weid verspreide toepasbaarheid geldt beton ondertussen als één van de materialen die regelmatig wordt gebruikt bij het bouwen van een huis. Doordat beton zijn eigen draagkracht heeft, en ter plaatse gegoten wordt of juist in geprefabriceerde stukken wordt aangeleverd, heeft beton ook nog eens een hele hoop verschillende toepassingen. Zo kun je het gebruiken voor een groot scala aan bouwprojecten en meerdere vormen en mogelijkheden binnenshuis.  Beton heeft dan ook een hoop voordelen in jouw bouwproject, maar tegelijkertijd ook enkele zwakke punten. Of je nu kiest voor keerwanden, gewapend beton of betonplaten kopen, de voor- en nadelen van de steenachtige substantie lees je hier.

 

Voordelen van beton

Het grootste voordeel van beton is waarschijnlijk zijn grote toepasbaarheid. Beton kan zo goed als in alle vormen en constructies gegoten worden, waardoor er een hele hoop design mogelijkheden zijn met het materiaal. Daarbij heeft beton een strak, modern maar ook neutraal uiterlijk, waardoor het bij veel interieurs past.  Verder kun je met beton ook heel erg snel bouwen. Waar bakstenen bijvoorbeeld één voor één moeten worden opgestapeld, en je dus meer geld kwijt bent aan goede metselaars, is beton binnen 7 á 8 weken volledig klaar voor gebruik. Als laatste is beton ook geschikt voor het bewerkstelligen van een goede isolatie en het wegwerken van leidingen en kabels. Doordat beton luchtdicht is, houdt het de warmte in je huis goed vast, daarbij is het mogelijk een kale ruimte achter het beton te laten, waar je alle elektra en water plaatst.

 

Nadelen van beton

Buiten al zijn voordelen, heeft beton uiteraard ook enkele nadelen. Zo is het mogelijk dat, wanneer beton verslijt, er kleine scheurtjes ontstaan in het oppervlak. Structureel gezien vormen deze scheuren vaak geen grote problemen, maar als je een mooi, strak oppervlak voor ogen had zijn ze natuurlijk minder fijn. Ook is beton slecht bestendig tegen zuren en vetten. Hierdoor ontstaan vlekken die er soms niet meer uitgaan. Veel beton in de keuken is dus misschien een minder goed idee.