Werken met kinderen doe je zo!

Een handleiding voor de perfecte opvoeding is er helaas niet! Elk kind is anders en heeft zo zijn of haar eigen behoeften. Toch zijn er een aantal pedagogische richtlijnen waar je je aan moet houden als je op een school of kinderdagverblijf werkt. Hoe bied je kinderen bijvoorbeeld regelmaat? En hoe leren ze om samen te spelen en te delen? Wij hebben 4 tips verzameld voor mensen die werken met kinderen.

Werken met kinderen

Werken met kinderen is allereerst natuurlijk heel leuk! Maar het vraagt ook om de nodige opvoed skills. In Nederland hebben we dit goed geregeld. Niet iedereen mag zomaar voor de klas staan of leidster zijn bij een kinderdagverblijf. Hiervoor heb je de juiste papieren nodig: een relevante opleiding en een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). Hiermee toon je aan dat je professioneel bent en dat je geen strafblad hebt. Bij werken met kinderen kun je denken aan branches als: de zorg, het onderwijs en de kinderopvang.

4 tips voor mensen die werken met kinderen

Eén van de leukste dingen aan werken met kinderen is dat ze leergierig zijn! Ze moeten alles nog leren en zien jou als voorbeeld. Leren om samen te werken bijvoorbeeld, een vast ritme en leren om dingen zelf te doen. Hoe kun je kinderen spelenderwijs wegwijs maken? 4 tips!

  1. Rust en regelmaat is een gouden regel binnen de pedagogiek. Onrust geeft stress en zorgt ervoor dat nieuwe informatie minder snel wordt opgenomen.
  2. Probeer leren leuk te maken met spelletjes op niveau. Puzzels zijn bijvoorbeeld heel leerzaam, of digitale spelletjes!
  3. Besef jezelf goed dat je een voorbeeldfunctie hebt! Kinderen kijken vaak op tegen hun juf of meester en nemen jouw gedrag over. Geef dus het goede voorbeeld!
  4. ‘Papegaaien’ is ook een bekende term binnen de opvoeding. Kinderen kopiëren niet alleen jouw gedrag, maar ook dat van elkaar. Laat ze gezellig samen spelen, terwijl jij een oogje in het zeil houdt.

Het juiste kinderdagverblijf

Naast het gedrag, is ook de omgeving waarin kinderen opgroeien van belang voor de ontwikkeling. De juiste school, of het beste kinderdagverblijf is essentieel! Kies voor een instelling die past bij de opvoeding van thuis en voor een omgeving, waarin jouw zoon of dochter zich prettig voelt. Het liefst dichtbij huis! Vind je het lastig om een goed adres te vinden? Probeer dan een Google search naar ‘kinderopvang + je woonplaats’: kinderopvang Amsterdam bijvoorbeeld. De zoekmachine geeft je dan resultaten op basis van jouw locatie. Lees ook altijd eerst reviews en probeer een afspraak te maken voor een proefdagje!