Spuitgieten

Kunststof spuitgieten is een goede oplossing voor meerdere dingen

Je kunt kunststof spuitgieten zien als de meest gebruikte verwerkingstechniek voor het producten van unieke plastic producten. Je zult je er niet bewust van zijn, maar in het dagelijks leven gebruiken we ontzettend veel kunststof producten. Deze kunststof producten zijn bijna allemaal geproduceerd door het effectief gebruiken van de spuitgiet techniek. Hoe werkt kunststof spuitgieten precies, wat zijn de voordelen, en welke kosten kun je verwachten?

 

Hoe gaat kunststof spuitgieten in z’n werk?

Heel simpel uitgelegd is kunststof spuitgieten dat een vloeibare massa in een mal of vorm wordt gespoten. Hierna wordt het product in een koude mal gezet waar het afkoelt, ook wel stollen genoemd, en tot het gewenste product wordt gemaakt. Nadat de koeltijd is voltooid kun je de twee malen uit elkaar bewegen en kun je het uiteindelijke product eruit halen. Elk product heeft zo z’n eigen mal en dit kan gezien worden als vorm van het product. De mal wordt in de spuitgietmachine gezet en je kunt dan een serie van producten produceren. Dit kan om grote aantallen gaan, maar ook om kleine aantallen.

 

Een aantal voordelen van kunststof spuitgieten

Bedrijven maken veel gebruik van kunststof spuitgieten en dat komt omdat het vele voordelen met zich mee brengt. Ten eerste heb je met kunststof spuitgieten een grote ontwerpvrijheid. Ze kunnen een hoge complexiteit aan en daardoor is bijna alles mogelijk met kunststof spuitgieten. Ten tweede kan kunststof spuitgieten geheel geautomatiseerd worden en daardoor kun je grote aantal produceren, vanaf 1000 stuks. Ten derde heeft kunststof spuitgieten een hoge precisie graad. Het spuitgietproces is een continu proces en de toleranties en maatvoering blijven beheersbaar. Dit zorgt voor hoogwaardige producten en constante kwaliteit en maakt het spuitgietproces heel nauwkeurig.

 

Welke kosten kun je allemaal verwachten bij kunststof spuitgieten?

Elk product van kunststof brengt zo z’n eigen kostenplaatje met zich mee. De kosten zijn onder andere afhankelijk van het materiaal gebruik, de matrijs, aantal kunststof producten, product holtes in de matrijs en machinekosten. Spuitgiet onderdelen zijn relatief goedkoop als je het gaat vergelijken met andere productiemethodes. Daarnaast geldt het dat hoe hoger de volume van productie hoe lager de prijs van het kunststof product zal zijn. Je grootste investering bij het spuitgieten zal zijn de aanschaf van de matrijs. De matrijzen variëren van 5000 euro tot 35.000 euro en kunnen zelfs uitschieten naar bedragen hoger dan een ton.